Digitaal loket gemeente Landsmeer

Eerste inschrijving in Nederland

Product informatie

    Inleiding

    Komt u voor het eerst in Nederland wonen? U moet zich dan persoonlijk inschrijven bij de gemeente. Maak een afspraak bij de gemeente waarin u gaat wonen.

    Zo werkt het

    Omschrijving

    Als u voor het eerst naar Nederland verhuist, moet u zich inschrijven bij de gemeente waarin u gaat wonen. Dit wordt een ‘eerste inschrijving’ genoemd. 

    Heeft u al eerder in Nederland gewoond, maar bent u voor oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan moet u ook een ‘eerste inschrijving’ doen. 

    Aanpak

    De voorwaarden voor een eerste inschrijving in Nederland zijn:

    • u heeft
      • de Nederlandse nationaliteit, of
      • een paspoort uit een Europees land, of
      • een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd
    • u blijft langer dan 4 maanden in Nederland wonen

    Zijn de gevraagde documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans opgesteld? Of heeft u geen meertalig modelformulier? Dan moet u ze laten vertalen. Is de vertaler in Nederland beëdigd? Dan hoeft u de vertaling niet te laten legaliseren. Is de vertaler in het buitenland beëdigd? Dan moet u het gelegaliseerde originele document opnieuw laten legaliseren in Nederland. Meer hierover leest u op Nederlandwereldwijd.nl van de Rijksoverheid.

    Meenemen

    Zo schrijft u zich voor het eerst in Nederland in:

    • Kom persoonlijk naar de gemeente.
    • Neem mee:
      • uw geldige identiteitsbewijs (waarop uw nationaliteit staat)
      • een bewijs dat u woonruimte heeft, zoals een huurcontract of een eigendomsbewijs
      • als u niet in Nederland geboren bent: uw geboorteakte
      • als u niet een Europese nationaliteit heeft: een bewijs dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uw verblijf heeft goedgekeurd
      • als u uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba komt: een verhuisbericht
      • eventueel de volgende akten:
        • een huwelijks- of echtscheidingsakte
        • een overlijdensakte van uw partner (als bewijs dat het huwelijk door overlijden is ontbonden)
        • de geboorteakten van uw kinderen
      • Heeft u een bewijs van uitschrijving uit het vorige land? Neem dat dan ook mee.
    • Alle personen die met u meeverhuizen, komen ook persoonlijk mee. 
    Wet- en regelgeving

    Hoe lang duurt het

    Na uw aankomst in Nederland moet u zich binnen 5 werkdagen inschrijven.